Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014

Κοινωνικό Παντοπωλείο

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι μία πρόσφατα ενταγμένη έννοια στο λεξιλόγιο και στη ζωή των πόλεων που δημιουργήθηκε λόγω των αναγκών της εποχής μας, μιας εποχής που χαρακτηρίζεται από ραγδαία αύξηση των φτωχών, αύξηση των ανέργων, αύξηση των ηλικιωμένων που επιζητούν φαγητό και φάρμακα, αύξηση των μεταναστών που παρακολουθούν την κίνηση των κάδων ώστε να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την επιβίωση τους κ.ά.
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους καθημερινά προβλήματα δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται σε πολλές πόλεις του κόσμου Κοινωνικά Παντοπωλεία, δηλαδή καταστήματα που παρέχουν δωρεάν είδη παντοπωλείου, τρόφιμα, νερό, αναψυκτικά, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ενδύματα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κλπ. σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Με λίγα λόγια τα Κοινωνικά Παντοπωλεία είναι δωρεάν σούπερ μάρκετ για απόρους που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή καθότι στηρίζονται στις εθελοντικές προσφορές επιχειρήσεων (Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη) και ιδιωτών.
Η λειτουργία τους βασίζεται στο πρότυπο των Κοινωνικών Παντοπωλείων που δημιούργησε ο όμιλος Carrefour, αρχικά στη Γαλλία και στο Βέλγιο, για την ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Τα διατιθέμενα προϊόντα, στα οποία τίθενται εξαιρετικά αυστηρές προδιαγραφές ώστε να εξασφαλίζονται όλες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, προέρχονται κυρίως από καταστήματα και επιλεγμένους προμηθευτές, ενώ επιδιώκεται και η συνεισφορά πολιτών. Για τους λόγους αυτούς η ποιότητα των προϊόντων είναι άριστη καθώς τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία προδιαγραφές ασφαλείας.
Σκοπός αυτής  της δράσης, είναι η στήριξη των ατόμων και των οικογενειών που έπληξε η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας κι η ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που ζουν στα όρια της φτώχειας (άνεργοι, μονογονεϊκές  οικογένειες, ΑμεΑ).
Για όσους - ες ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τις δράσεις μας, παρακάτω βρείτε μια λίστα με προτεινόμενα αγαθά που είναι απαραίτητα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Α) είδη διατροφής: 1. ζυμαρικά - ρύζι,  2. ντοματοχυμοί,  3. ξύδι,  4. ελαιόλαδο - σπορέλαιο σε συσκευασίες του 1 λίτρου,  5. αλάτι - ζάχαρη,  6. καφές - τσάι - χαμομήλι,  7. φρυγανιές - παξιμάδια - μπισκότα, 8. γάλα μακράς διαρκείας και εβαπορέ - βρεφικό γάλα - βρεφικές/παιδικές κρέμες, 9. όσπρια - δημητριακά - αλεύρι, 10. κομπόστες - χυμοί μακράς διαρκείας.

Β) είδη οικιακής χρήσης όπως: 1. παιχνίδια, 2. πάνες μωρών/ πάνες ακράτειας - υποσέντονα, 3. σερβιέτες, 4. απορρυπαντικά πιάτων/ πλυντηρίου - καθαριστικά γενικής χρήσης, 5. χαρτιά (χαρτί υγείας - ρολό κουζίνας - χαρτοπετσέτες), 6. σαμπουάν & αφρόλουτρα - οδοντόπαστα, 7. ξυραφάκια - αφρός ξυρίσματος.

Ο Δήμος Σπάρτης εγκαινίασε το "Κοινωνικό Παντοπωλείο" του Δήμου την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012 στο χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου, στην οδό Βρασίδου 131 στη Σπάρτη.

Στα πλαίσια της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου, ο Δήμος Σπάρτης ανακοινώνει ότι οι δημότες  που επιθυμούν να  έχουν πρόσβαση σε αυτό καλούνται να προσκομίσουν στο Δήμο Σπάρτης, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας οδός Ευαγγελιστρίας 85-87 στο 2ο όροφο, τις αιτήσεις τους με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τα οποία αναφέρονται κατωτέρω:

i) υποχρεωτικά δικαιολογητικά, για όλους τους υποψηφίους δυνητικούς δικαιούχους:

• Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση του ενδιαφερομένου, στην οποία θα αναφέρεται ότι δεν παίρνει παρεχόμενα είδη από άλλο φορέα.

• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
• Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου σε ισχύ.
• Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από τον Δήμο
•  Αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή του εκκαθαριστικού σημειώματος φυσικών προσώπων (έντυπο Ε1) και σε περίπτωση μη υπάρξεως αυτών βεβαίωση περί μη υποχρέωσης υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, θεωρημένη από την οικεία Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) Όπου θα φαίνεται ότι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά:


ΜΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Ένα (1) άτομο 5.500 ευρώ

Δύο (2) άτομα 6.700 ευρώ
Τρία (3) άτομα 7.900 ευρώ
Τέσσερα (4) άτομα 9.100  ευρώ
Πέντε(5) άτομα και άνω 10.300 ευρώ

• Αντίγραφο δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) ή βεβαίωση οικείου Υποθηκοφυλακείου.
• Φωτογραφία δικαιούχου
• Κάρτα ανεργίας θεωρημένη από τον ΟΑΕΔ , εφόσον πρόκειται για άνεργο.
• Γνωμάτευση αναπηρίας(στην οποία θα αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας).
• Οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό κριθεί απαραίτητο να ζητηθεί κατά περίπτωση.


Τα υποβαλλόμενα στοιχεία των αιτούντων είναι απόρρητα και τα διαχειρίζονται μόνο οι αρμόδιοι υπάλληλοι της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου. Πρόσβαση στα στοιχεία αυτά μπορούν να έχουν τα μέλη της Επιτροπής Διαχείρισης του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου, που δεσμεύονται για την εχεμύθειά τους.

ii) Έναρξη Υποβολής Αιτήσεων: Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά από τους δυνητικούς δικαιούχους μπορούν να υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στην αρμόδια κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, με ημερομηνία έναρξης την Δευτέρα  3 Δεκεμβρίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου