Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Δίκτυο Εκπαιδευτικών Ιστολογίων




Σας παρουσιάζουμε τη συμμετοχή του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Δαφνίου στην αξιόλογη εθελοντική δράση του Δικτύου Εκπαιδευτικών Ιστολογίων αποστέλλοντας παιχνίδια στα Παιδικά Χωριά SOS.

Ως κεντρικό θέμα των δραστηριοτήτων επιλέχθηκε: "Χριστουγεννιάτικες Σκανδαλιές στην Τάξη" ακολουθώντας τους στόχους του Αναλυτικού Προγράμματος του Νηπιαγωγείου (αλλά και του Δημοτικού σε ορισμένα από τα παιχνίδια).

Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν περιλαμβάνουν:

1. Παιχνίδι Μνήμης: Χριστουγεννιάτικα Στολίδια
2. Παιχνίδι Σειροθέτησης: Μικρά Αγιοβασιλάκια
3. Παιχνίδι Πίνακα Διπλής Εισόδου: Χρωματιστές Μπαλίτσες
4. Παιχνίδι Ταξινόμησης: Καμπανούλες στη σειρά
5. Παιχνίδι Αριθμών: Χριστουγεννιάτικη Αριθμητική
6. Παιχνίδι Αισθήσεων: Μια μυτούλα για τον Ρούντολφ
7. Παιχνίδι Συναρμολόγησης: Ο Άι Βασίλης Έρχεται
8. Παιχνίδι Δημιουργίας: Χριστουγεννιάτικο Ελατάκι
9. Παιχνίδι Έκφρασης: Εγώ, ο Άι Βασίλης

Σε κάθε παιχνίδι εσωκλείεται το απαραίτητο υλικό (ζάρια, φωτοτυπίες, βέλκρο), καθώς και οι σχετικές οδηγίες. Τα παιχνίδια μπορούν να παιχτούν ατομικά ή/και ομαδικά.

Μέρος των γραφικών είναι προσωπικές δημιουργίες, ενώ για όποιο γραφικό έχει αξιοποιηθεί από άλλον δημιουργό υπάρχει η αντίστοιχη άδεια (αποτελούν free non profit graphics).

Ας σημειωθεί πως το παρόν υλικό έχει δημιουργηθεί με ψηφιακά μέσα επεξεργασίας κειμένου και εικόνας (MS Word, Photoshop CS6, Illustrator CS6) και δύναται να δοθεί ως PDF σε όποιον εκπαιδευτικό επιθυμεί, έπειτα από προσωπική επικοινωνία.


Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: 

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Κοινωνικό Σχολείο

Με λίγα λόγια:

Το «Κοινωνικό Σχολείο» δρα παράλληλα με τα μαθήματα, με την υλοποίηση προγραμμάτων που στοχεύουν στη σωστή πληροφόρηση, στην προσφορά εμπειριών, στην παροχή γνώσεων και στην ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων που θα συμβάλουν στην διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων και στην εξέλιξη των μαθητών /τριών σε υγιείς και ενεργούς πολίτες.

Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει δεκατέσσερις (14) διακριτούς θεματικούς άξονες παρέμβασης:

1. Διατροφή/Ευ-Ζην
2. Άθληση
3. Ενημέρωση και πρόληψη για μολυσματικές ασθένειες
4. Διαδίκτυο
5. Αντιμετώπιση και πρόληψη του χουλιγκανισμού
6. Πρόληψη Ατυχημάτων
7. Αισθητική Αγωγή
8. Ολυμπισμός και Κοινωνία
9. Σεξουαλική Αγωγή
10. Ρατσισμός και Ανθρώπινα Δικαιώματα
11. Ναρκωτικά
12. Αλκοόλ
13. Κάπνισμα
14. Σχολικός εκφοβισμός

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές της χώρας, τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και στους γονείς των μαθητών μέσω των συλλογικών οργάνων τους. Στο Υ.ΠΑΙ.Θ. το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το συντονιστικό όργανο του έργου «Κοινωνικό Σχολείο» και τη Γενική Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για το Κοινωνικό Σχολείο μπορείτε να βρείτε στις ακόλουθες διευθύνσεις:



Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Λειτουργία Σχολικών Μονάδων - Ολοημέρο Νηπιαγωγείο

Προς ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου μας αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο, αναρτούμε τις εγκυκλίους του Υ.ΠΑΙ.Θ που αφορούν στην λειτουργία των σχολικών μονάδων και των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων κατά το σχολικό έτος 2014-2015. 




Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Κοινωνικό Παντοπωλείο

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι μία πρόσφατα ενταγμένη έννοια στο λεξιλόγιο και στη ζωή των πόλεων που δημιουργήθηκε λόγω των αναγκών της εποχής μας, μιας εποχής που χαρακτηρίζεται από ραγδαία αύξηση των φτωχών, αύξηση των ανέργων, αύξηση των ηλικιωμένων που επιζητούν φαγητό και φάρμακα, αύξηση των μεταναστών που παρακολουθούν την κίνηση των κάδων ώστε να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την επιβίωση τους κ.ά.
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους καθημερινά προβλήματα δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται σε πολλές πόλεις του κόσμου Κοινωνικά Παντοπωλεία, δηλαδή καταστήματα που παρέχουν δωρεάν είδη παντοπωλείου, τρόφιμα, νερό, αναψυκτικά, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ενδύματα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κλπ. σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Με λίγα λόγια τα Κοινωνικά Παντοπωλεία είναι δωρεάν σούπερ μάρκετ για απόρους που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή καθότι στηρίζονται στις εθελοντικές προσφορές επιχειρήσεων (Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη) και ιδιωτών.
Η λειτουργία τους βασίζεται στο πρότυπο των Κοινωνικών Παντοπωλείων που δημιούργησε ο όμιλος Carrefour, αρχικά στη Γαλλία και στο Βέλγιο, για την ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Τα διατιθέμενα προϊόντα, στα οποία τίθενται εξαιρετικά αυστηρές προδιαγραφές ώστε να εξασφαλίζονται όλες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, προέρχονται κυρίως από καταστήματα και επιλεγμένους προμηθευτές, ενώ επιδιώκεται και η συνεισφορά πολιτών. Για τους λόγους αυτούς η ποιότητα των προϊόντων είναι άριστη καθώς τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία προδιαγραφές ασφαλείας.
Σκοπός αυτής  της δράσης, είναι η στήριξη των ατόμων και των οικογενειών που έπληξε η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας κι η ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που ζουν στα όρια της φτώχειας (άνεργοι, μονογονεϊκές  οικογένειες, ΑμεΑ).
Για όσους - ες ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τις δράσεις μας, παρακάτω βρείτε μια λίστα με προτεινόμενα αγαθά που είναι απαραίτητα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Α) είδη διατροφής: 1. ζυμαρικά - ρύζι,  2. ντοματοχυμοί,  3. ξύδι,  4. ελαιόλαδο - σπορέλαιο σε συσκευασίες του 1 λίτρου,  5. αλάτι - ζάχαρη,  6. καφές - τσάι - χαμομήλι,  7. φρυγανιές - παξιμάδια - μπισκότα, 8. γάλα μακράς διαρκείας και εβαπορέ - βρεφικό γάλα - βρεφικές/παιδικές κρέμες, 9. όσπρια - δημητριακά - αλεύρι, 10. κομπόστες - χυμοί μακράς διαρκείας.

Β) είδη οικιακής χρήσης όπως: 1. παιχνίδια, 2. πάνες μωρών/ πάνες ακράτειας - υποσέντονα, 3. σερβιέτες, 4. απορρυπαντικά πιάτων/ πλυντηρίου - καθαριστικά γενικής χρήσης, 5. χαρτιά (χαρτί υγείας - ρολό κουζίνας - χαρτοπετσέτες), 6. σαμπουάν & αφρόλουτρα - οδοντόπαστα, 7. ξυραφάκια - αφρός ξυρίσματος.

Ο Δήμος Σπάρτης εγκαινίασε το "Κοινωνικό Παντοπωλείο" του Δήμου την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012 στο χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου, στην οδό Βρασίδου 131 στη Σπάρτη.

Στα πλαίσια της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου, ο Δήμος Σπάρτης ανακοινώνει ότι οι δημότες  που επιθυμούν να  έχουν πρόσβαση σε αυτό καλούνται να προσκομίσουν στο Δήμο Σπάρτης, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας οδός Ευαγγελιστρίας 85-87 στο 2ο όροφο, τις αιτήσεις τους με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τα οποία αναφέρονται κατωτέρω:

i) υποχρεωτικά δικαιολογητικά, για όλους τους υποψηφίους δυνητικούς δικαιούχους:

• Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση του ενδιαφερομένου, στην οποία θα αναφέρεται ότι δεν παίρνει παρεχόμενα είδη από άλλο φορέα.

• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
• Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου σε ισχύ.
• Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από τον Δήμο
•  Αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή του εκκαθαριστικού σημειώματος φυσικών προσώπων (έντυπο Ε1) και σε περίπτωση μη υπάρξεως αυτών βεβαίωση περί μη υποχρέωσης υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, θεωρημένη από την οικεία Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) Όπου θα φαίνεται ότι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά:


ΜΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Ένα (1) άτομο 5.500 ευρώ

Δύο (2) άτομα 6.700 ευρώ
Τρία (3) άτομα 7.900 ευρώ
Τέσσερα (4) άτομα 9.100  ευρώ
Πέντε(5) άτομα και άνω 10.300 ευρώ

• Αντίγραφο δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) ή βεβαίωση οικείου Υποθηκοφυλακείου.
• Φωτογραφία δικαιούχου
• Κάρτα ανεργίας θεωρημένη από τον ΟΑΕΔ , εφόσον πρόκειται για άνεργο.
• Γνωμάτευση αναπηρίας(στην οποία θα αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας).
• Οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό κριθεί απαραίτητο να ζητηθεί κατά περίπτωση.


Τα υποβαλλόμενα στοιχεία των αιτούντων είναι απόρρητα και τα διαχειρίζονται μόνο οι αρμόδιοι υπάλληλοι της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου. Πρόσβαση στα στοιχεία αυτά μπορούν να έχουν τα μέλη της Επιτροπής Διαχείρισης του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου, που δεσμεύονται για την εχεμύθειά τους.

ii) Έναρξη Υποβολής Αιτήσεων: Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά από τους δυνητικούς δικαιούχους μπορούν να υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στην αρμόδια κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, με ημερομηνία έναρξης την Δευτέρα  3 Δεκεμβρίου 2012.

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Εδώ Πολυτεχνείο

Υπάρχουν ορισμένες θεματικές που δύσκολα μπορείς να αναπτύξεις μέσα στην τάξη του Νηπιαγωγείου. Οι λόγοι ποικίλουν κάθε φορά. Ηλικία των παιδιών και ωριμότητα. Πολιτικές πεποιθήσεις. Ιστορικό γονέων και παππούδων. Προσωπικές αντιλήψεις. Γνώση ή εν μέρει γνώση του αντικειμένου. Συναισθηματισμός.

"Το Πολυτεχνείο"

Εμείς αποφασίσαμε, έπειτα από συζήτηση και σκέψη να ακουμπήσουμε το θέμα αυτό λιγάκι διαφορετικά. Μέσα από την σκοπιά ενός "άλλου", άγνωστου σε εμάς. Ενός γάτου που έτυχε να ζήσει τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Που δεν κρίνει τα γεγονότα, παρά μόνο τα αφηγείται. Με λόγια και εικόνες.

Παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό βίντεο "12410 Και 1 Τριαντάφυλλα" και συζητήσαμε για τα συναισθήματα που μας προκαλεί. Κάποια από τα παιδιά δε χρειαζόταν να μας πουν γιατί φαίνονταν στο πρόσωπό τους. Λύπη, στενοχώρια, πόνος, θυμός, αδικία.


Αποφασίσαμε να ζήσουμε στιγμιότυπα της ιστορίας που είχαμε δει αναλαμβάνοντας να σώσουμε κι εμείς τον μικρό γάτο περνώντας διάφορα εμπόδια. Τα τανκς, τους αστυνομικούς και τα όπλα (τα παιδιά διάλεξαν μέσα από τις γωνιές του αντικείμενα που θα αντιπροσώπευαν τα εμπόδια).



Αναφερθήκαμε εκτενέστερα στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν την περίοδο του Πολυτεχνείου διαβάζοντας το βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου και αναλύσαμε τους κύριους χαρακτήρες της εποχής εκείνης. 


Διαχωρίσαμε τις έννοιες της Δικτατορίας και της Δημοκρατίας. Αποφασίσαμε να ταξινομήσουμε το τι επιτρέπεται να κάνουμε και τι όχι στις αντίστοιχες περιόδους. 



Μια από τις επόμενες ημέρες λάβαμε δύο φακέλους με το ταχυδρομείο. Ο ένας φάκελος ήταν μαύρος και μέσα υπήρχε ένα ασπρόμαυρο παραμύθι, ενώ ο άλλος φάκελος ήταν πολύχρωμος και μέσα υπήρχε ένα έγχρωμο παραμύθι. Οι φάκελοι είχαν αποστολείς την Δικτατορία (ασπρόμαυρο παραμύθι) και την Δημοκρατία (έγχρωμο παραμύθι). Διαβάσαμε το ιδιαίτερο παραμύθι της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου: Η κυρά Δημοκρατία στην έγχρωμη έκδοσή του (μιας και αυτό επέλεξαν τα παιδιά) και προσπαθήσαμε να βάλουμε σε μια σειρά το ανακατεμένο ασπρόμαυρο παραμύθι της Δικτατορίας.





Συζητήσαμε για το πως ήταν το χωριό και οι άνθρωποί του όταν ήταν αρχηγός η κυρά Δημοκρατία και πως όταν αρχηγός ήταν η Ρία η Δικτατορία. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε δύο διαφορετικές χώρες βάσει των δύο αυτών προσωπικοτήτων.




Παρατηρήσαμε τα μαύρα ρούχα της Ρίας της Δικτατορίας αλλά και τα χαρούμενα, πολύχρωμα ρούχα της κυρά Δημοκρατίας και αποφασίσαμε να εργαστούμε πάνω σε αυτά δημιουργώντας τις δικές μας φιγούρες.



Ακούσαμε τραγούδια συνυφασμένα με την περίοδο του Πολυτεχνείου. Μας άρεσαν όλα, μα ξεχωρίσαμε τα ακόλουθα: Ένα το χελιδόνι (Γρηγόρης Μπιθικώτσης) - Ο δρόμος (Μάνος Λοϊζος) - Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο (Τάνια Τσανακλίδου). 

Εργαστήκαμε φτιάχνοντας ένα εικονόλεξο για το τραγούδι: "Τα παιδιά ζωγραφίζουν στον τοίχο". Το τραγουδήσαμε, το ζωγραφίσαμε, το αγαπήσαμε.



Αναπαραστήσαμε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου αναλαμβάνοντας ρόλους εναλλάξ (Αστυνόμοι - στρατιώτες - τανκς/ φοιτητές - άμαχος πλυθησμός) και με ελεύθερη απόδοση από τα παιδιά.





Στην δική μας αναπαράσταση κανείς ΔΕΝ σκοτώθηκε. Αφήσαμε τα όπλα κάτω. Πιάσαμε τα γαρύφαλλα και συμμετείχαμε στον αγώνα των αδελφών μας.

"Όλοι μαζί, όλοι μαζί  είμαστε πάντα πιο δυνατοί"
(σύνθημα από το βιβλίο της Κυρά Δημοκρατίας)

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης Νο2

Το να περάσεις από τη Ρώμη και να μη δώσεις την υπόσχεση ότι θα ξαναγυρίσεις στην πόλη με τον... κλασικό τρόπο, δηλαδή υποβάλλοντας τα σέβη σου στην παράδοση που θέλει να ρίχνεις ένα νόμισμα πίσω από τον ώμο στην Φοντάνα Ντι Τρέβι είναι σχεδόν αδύνατον. Αν μη τι άλλο, γιατί ένα πέρασμα από τη διάσημη κρήνη είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις ξεκινώντας τον περίπατό σου στους δρόμους της Αιώνιας Πόλης.

Το μνημειώδες σιντριβάνι που ενθουσιάζει τα πλήθη με την ιστορία και την ομορφιά του είναι - όχι άδικα - ένα από τα σύμβολα της πανέμορφης πόλης και παράλληλα ένας ύμνος στη δύναμη του νερού και στη μυθολογία που χτίστηκε πάνω της.

Η αντανάκλαση των νομισμάτων στα νερά της αποτελεί την επιβεβαίωση ότι το έθιμο, για το οποίο κανείς δε γνωρίζει το πώς και πότε ξεκίνησε συνεχίζει να τηρείται πιστά από τους επισκέπτες της Αιώνιας Πόλης.

Έτσι αποφασίσαμε κι εμείς στην τάξη μας να κάνουμε ένα αντίστοιχο σιντριβάνι ευχών. Βέβαια... αντί για σιντριβάνι χρησιμοποιήσαμε ένα τάπερ αλλά τη δουλειά του την έκανε. Κάθε παιδί είχε τη δυνατότητα να ρίξει το νόμισμα του και να κάνει μια ευχή. Κάτι που θα ήθελε πολύ! Καρπούζα (!), γλειφιτζούρια, φράουλες, ουράνια τόξα και άλλα πολλά ζήτησαν τα παιδιά. Μα αυτό που ήταν το πιο παράδοξο απ' όλα ήταν η ευχή μιας μαθήτριάς μας να "βρέξει τούρτες" και να που έγινε (ήταν και τα γενέθλιά της σήμερα, οπότε φάγαμε όλοι μας από ένα κομμάτι. 

(Κάντε κι εσείς λοιπόν μια ευχή. Αντί για σιντριβάνι χρησιμοποιήστε ένα μαγικό τάπερ, σαν το δικό μας)




Για να λέμε και την αλήθεια βέβαια, εκείνη την ημέρα την τιμητική του την είχε ο "Τερατοευρούλης", Ο μικρός τερατοκουμπαράς μας που μια φορά την εβδομάδα, κατά προτίμηση τη νύχτα, πρέπει να τον ταΐζουμε ένα ευρώ γιατί η κοιλίτσα του γουργουρίζει. Βέβαια τα ευρώ δε τα χρειάζεται μόνο για να τρέφεται αλλά και για να μας βοηθήσει να αγοράσουμε πράγματα που χρειαζόμαστε (ανάγκη) ή πράγματα που θέλουμε πολύ (επιθυμία).




Η Σπορά

Μεγαλώνει, μεγαλώνει το σποράκι!

Τοποθετούμε με τη σειρά τις καρτέλες ανάπτυξης ενός φυτού και αναγνωρίζουμε τα ονόματα.



Κατασκευή λουλουδιού από διάφορα σποράκια.


Ομαδική Εργασία: " Ο Γεωργός".



Κατασκευή : " Καλαμπόκι".

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης Νο1

31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ

Ομαδοποιούμε και ταξινομούμε τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα.


Ομαδική εργασία : "Τα Ευρώ".


Φτιάχνουμε το προσωπικό μας Βιβλιάριο Τραπέζης και πάμε στην τράπεζα για Ανάληψη και Κατάθεση.


Κατασκευή : "Φασούλι το φασούλι , γεμίζει το σακούλι".