Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Στα πλαίσια του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου για το έτος 2015 (10 Φεβρουαρίου 2015), λειτουργήσαμε ως «πρεσβευτές» και διοργανώσαμε δραστηριότητες μαζί με τους μαθητές μας μεταδίδοντας το φετινό σύνθημά της: «Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!».

Παρακολουθήσαμε την τηλεοπτική εκστρατεία: “Το Παντοπωλείο” (https://www.youtube.com/watch?v=ceSUuKMr4xo) και προβληματιστήκαμε αναφορικά με τη χρήση/ κατάχρηση του διαδικτύου. Αναλύσαμε την κάθε πελατειακή σχέση ξεχωριστά και την συνδέσαμε με γεγονότα της πραγματικότητας.



Συζητήσαμε για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας online και συμπληρώσαμε το αντίστοιχο ερωτηματολόγιο.


Έπειτα, ορμώμενοι από περσινή μας δράση σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο δημιουργήσαμε ένα ποίημα που συνοψίζει το πώς αισθανόμαστε απέναντι στο διαδίκτυο.

Το Ίντερνετ

Μες το Ίντερνετ σαν διασκεδάζω
προσέχω μη και το παρακάνω.
Αν και ο υπολογιστής με πάει σε άλλο επίπεδο,
μ'αρέσει πιο πολύ να παίζω μπάλα εγώ στο γήπεδο.
Την κούκλα την εικονική στολίζω,
μα και την αληθινή φροντίζω.
Δε δίνω όνομα, διεύθυνση, ηλικία και στοιχεία προσωπικά μου
γιατί μπορεί να βρω και τον μπελά μου!
Κανείς δε ξέρει το Ίντερνετ τι κρύβει,
όμως σαν έρθει η κακιά η ώρα, κανείς δε μπορεί να του ξεφύγει.

Ακόμη, πλοηγηθήκαμε στη εκπαιδευτική ιστοσελίδα: “Νησί του Saferinternet.gr” (http://www.saferinternet.gr/index.php?parentobjId=Page4) και παίξαμε με τα προτεινόμενα παιχνίδια (λαβύρινθος, βρες τις διαφορές, κρυμμένη εικόνα κ.α.).


Αξιοποιήσαμε το βαρόμετρο των συναισθημάτων και προσπαθήσαμε να εστιάσουμε στο πως νιώθουμε έπειτα από μια σειρά γεγονότων (τα οποία μπορεί να συμβούν τόσο στον φυσικό χώρο όσο και στο διαδίκτυο).


Εκτυπώσαμε οδηγίες για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και για τους γονείς, τις οποίες βρήκαμε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες (http://www.saferinternet.gr/index.php?parentobjId=Page15).

Τέλος, δημιουργήσαμε μια αφίσα με στόχο την ευαισθητοποίηση των γονέων αλλά και της ευρύτερης κοινότητας του χωρίου Δαφνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου