Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Δράσεις με θέμα το "Νερό"


Σε συνέχεια του Περιβαλλοντικού προγράμματος: "Μια σταγόνα διηγείται την ιστορία της" κάναμε το πείραμα της βροχής.



Μετά το πείραμα παίξαμε με τις καρτέλες της χρονικής ακολουθίας του κύκλου του νερού, τον ζωγραφίσαμε ατομικά και ομαδικά και τον δραματοποιήσαμε.



 



Εικονόλεξο " Από πού είσαι ποταμάκι" του Ζαχαρία Παπαντωνίου



Μαθηματικό παιχνίδι : " Η Σταγονόλα , ο Σταγονούλης και το Συννεφάκι"

Τα παιδιά ρίχνουν τα ζάρια και τοποθετούν κάτω από το συννεφάκι τόσες σταγονίτσες όσες λέει ο αριθμός. Το κίτρινο ζάρι για τις σταγονούλες και το μπλε για τους σταγονούλιδες. Καταγράφουμε τις σταγονίτσες και βρίσκουμε τον νικητή. 




Μαθηματικό παιχνίδι: " Σου μετράμε ως το 10 σταγονίτσες βρες και μέτρα"

 Μετράμε όλοι μαζί στο παιδί ως το 10 και προσπαθεί να μαζέψει όσες περισσότερες σταγονίτσες μπορεί και τις μετράει.

  


Τραγούδι " Η βροχή"
(τραγουδώντας το τραγούδι κάνουμε  και τις ανάλογες κινήσεις)

Η βροχή δες πως πέφτει από ψηλά
η βροχή δες πως πέφτει χαμηλά...


... και κυλά και μαζεύεται στη γη
και κυλά ποταμάκι να γενεί.



Πείραμα : " Βύθιση - Επίπλευση"

Συγκεντρώσαμε αντικείμενα, διαφόρων  υλικών ,από το χώρο του σχολείου  και ζητήσαμε από τα παιδιά να κάνουν τις υποθέσεις τους για κάθε αντικείμενο σχετικά με το αν βυθίζεται η επιπλέει στο νερό και καταγράφαμε στον πίνακα  διπλής εισόδου τις απόψεις τους. Για κάθε αντικείμενο ακολουθούσαμε την ίδια διαδικασία : Υπόθεση - Πείραμα - Επαλήθευση.

  



Αίνιγμα " Η Βροχή"



Ομαδική και ατομική εργασία " Συμβουλές Εξοικονόμησης Νερού"

Το κάθε παιδί έλεγε τη συμβουλή του, την καταγράφαμε και ύστερα την υπέγραφε. Στα πλαίσια του προγράμματος, μας επισκέφθηκε στο νηπιαγωγείο μας και ο Διευθυντής  της Δ.Ε.Υ.Α.Σ  κ.  Ηλίας Τρακάκης, ο  οποίος αφού υπέγραψε και αυτός στη σταγονίτσα του  μας μίλησε για τη σημασία του νερού και τον πολύτιμο ρόλο που έχει στη ζωή μας. Του προσφέραμε σαν δώρο ένα βιβλίο με ζωγραφιές των παιδιών σχετικές με το νερό και εκείνος μας έκανε δώρο ένα μπλουζάκι.

 

 



 



Παιχνίδι: "Θάρρος ή Αλήθεια"

Τα παιδιά έριχναν το ζάρι με τα σχήματα και ανάλογα με το σχήμα έβρισκαν τις αντίστοιχες καρτέλες και επέλεγαν Θάρρος ή Αλήθεια. Οι καρτέλες της Αλήθειας περιείχαν ερωτήσεις σχετικές με το νερό και όσα έχουμε μάθει, ενώ του Θάρρους περιείχαν ποιήματα, τραγούδια και κινήσεις σχετικές πάλι με το νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου