Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Αποκριάτικα Παιχνιδίσματα Μέρος 2ο

Κατασκευή: " Ο δικός μας Αρλεκίνος"
Αφού τα παιδιά είχαν μάθει και είχαν δραματοποιήσει την ιστορία του Αρλεκίνου
αποφασίσαμε να τον φέρουμε και στο σχολείο μας. γέμισαν τη στολή του με τετράγωνα χρωματιστά γλασέ . ζωγράφισαν τα υπόλοιπα σημεία  και πρόσθεσαν κομφετί και σερπαντίνες!



Κατασκευή: "Οι  μικροί Ινδιάνοι"
Τα παιδιά έκοψαν χαρτόνια διαφόρων χρωμάτων σε σχήμα φτερού και ζωγράφισαν με χρώματα της επιλογής τους  το καπέλο, Αφού  βαφτήκαμε και στο πρόσωπο τα μικρά Ινδιανάκια ήταν έτοιμα για χορό. Τραγουδήσαμε και χορέψαμε το "Τζουμπαλάγια" και  το "10 Ινδιάνοι μικροί" από το cd  Αριθμοί- Ζουζούνια.



Ομαδική Εργασία :" Πλημμύρα στη Γαργαλούπολη"
Διαβάσαμε το παραμύθι  "Πλημμύρα στη Γαργαλούπολη" ( περιοδικό Παράθυρο στην Εκπαίδευση). Τα παιδιά ζωγράφισαν το καθένα τον δικό του κλόουν, του έδωσαν όνομα και φτιάξαμε τη δική μας Γαργαλούπολη.



Ομαδική Εργασία :" Το Γαϊτανάκι"
Διαβάσαμε το παραμύθι " Το Γαϊτανάκι" της Ζωρζ Σαρή και φτιάξαμε το δικό μας γαϊτανάκι με τους μασκαράδες. Μάθαμε το τραγούδι "Αν όλα τα παιδιά της Γης" όπου το τραγουδήσαμε γύρω από το γαϊτανάκι. μετά χορέψαμε και τραγουδήσαμε αποκριάτικα τραγούδια μέχρι να τυλιχτεί το γαϊτανάκι μας.



Χορός : " Πως το τρίβουν το πιπέρι;"


Παιχνίδι Μνήμης : " Οι κλόουν"


Μαθηματικό Παιχνίδι: " Ο κλόουν ψάχνει τις μπάλες του"
Χρησιμοποιούμε 2 ζάρια, των αριθμών και των χρωμάτων. Το κάθε παιδί ρίχνει πρώτα το ζάρι των χρωμάτων για να επιλέξει το αντίστοιχο χρώμα από τις μπάλες και ύστερα ρίχνει το ζάρι των αριθμών για να πάρει τόσες μπάλες όσες λέει το ζάρι και να τις δώσει στον κλόουν για να παίξει.


" Ώρα για ξεφάντωμα"
Το αποκριάτικο πάρτι μας είχε χορό , τραγούδι, φαγητό και μία έκπληξή για τους γονείς. Τις προηγούμενες μέρες είχαμε τραγουδήσει τον "Χαραλάμπη" και το είχαμε δραματοποιήσει. Τη μέρα του πάρτι, επειδή στα παιδιά άρεσε πολύ αποφασίσαμε να το παρουσιάσουμε και στους γονείς. Τον παντρέψαμε λοιπόν τον Χαραλάμπη, χόρεψε το ζευγάρι το "Σήμερα γάμος γίνεται" και μετά μπήκαν στο χορό συγγενείς και φίλοι για να χορέψουμε το "Ωραία που 'ναι η νύφη μας".

 





  

Η  κ υ ρ ά  -   Σ α ρ α κ ο σ τ ή
      Σαρακοστή λέγεται μια μεγάλη περίοδος νηστείας της Εκκλησίας μας. Ξεκινάει μετά την περίοδο της Απόκριας, που είναι μέρες χαράς και διασκεδάσεων. Τη Μεγάλη Σαρακοστή έχουμε νηστεία 49 ημερών για τους χριστιανούς. Οι τρείς πρώτες μέρες είναι από τις πιο αυστηρές σε όλη τη νηστεία και ονομάζονται ‘τριήμερο’.
       Παλαιότερα η κυρά – Σαρακοστή ήταν το ημερολόγιο των Χριστιανών, την παρίσταναν ως μια καλόγρια με επτά πόδια, γιατί είναι και επτά οι εβδομάδες νηστείας μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα.
       Έχει τα χέρια σταυρωμένα, γιατί διαρκώς προσεύχεται, δεν έχει στόμα για να μην πολυλογεί, δεν έχει αυτιά για να μην ακούει πολλές κουβέντες ή άσχημα λόγια.

Μια μητέρα προσφέρθηκε και μας ετοίμασε μια Κυρα Σαρακοστή από ζυμάρι, όπως έκαναν οι νοικοκυρές παλιά, και εμείς φτιάξαμε τη χάρτινη και της στολίσαμε το φουστάνι με νηστίσιμα φαγητά(όσπρια και ζυμαρικά).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου