Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2015

Το Σαρακοστιανό τραπέζι

Έπειτα από μια χειροποίητη κυρά Σαρακοστή, που έφτασε ως δώρο στο Νηπιαγωγείο μας, από μαμά ειδική στα αρτοσκευάσματα, θελήσαμε να τιμήσουμε τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας κι εμείς. 


Αφού μιλήσαμε για το τι σημαίνει Σαρακοστή και τι τρώμε, πως συμπεριφερόμαστε και για ποιο λόγο ακολουθούμε τη νηστεία αυτή (σώμα και πνεύμα) σκεφτήκαμε να ετοιμάσουμε κι εμείς ένα Σαρακοστιανό τραπέζι.

Να σας ενημερώσουμε πως ήταν απολαυστικότατο και ακόμη κι αν ορισμένα εδέσματα δεν τα συνηθίζουμε τα δοκιμάσαμε όλα με μεγάλη ευχαρίστηση.


Στη συνέχεια, κάναμε και μια άσκηση εμπέδωσης χρησιμοποιώντας διαφημιστικά φυλλάδια προϊόντων από σούπερ μάρκετ. Παράλληλα, ετοιμάσαμε και μία ατομική κυρά Σαρακοστή για να μην ξεχνάμε το νόημα των ημερών. Τα απαραίτητα για να κάνετε κι εσείς την δική σας κυρά Σαρακοστή βρίσκονται εδώ.


Τέλος, μάθαμε και το τραγούδι της κυρά Σαρακοστής (ακολουθείστε το ρυθμό του τραγουδιού "Η γιαγιά μας η καλή έχει κότες στην αυλή"). Σημειώνουμε πως το σιγοτραγουδάμε συνέχεια αυτό το διάστημα.

Το τραγούδι της Κυρά-Σαρακοστής

Η γιαγιά μας η καλή
πλάθει μια Σαρακοστή!
Ποδαράκια 7 της βάζει
στην Ανάσταση να φτάνει Χ2

Βάζει κι από ένα σταυρό
στο κεφάλι, στο λαιμό
μόνο στόμα δεν της βάζει
αμαρτίες να μην κάνει Χ2

Ψεματάκια να μην πει
κρέατα να μην γευτεί,
μη γκρινιάζει, μη θυμώνει
και τους άλλους μη πληγώνει Χ2

Η γιαγιά μας η καλή
Φτιάχνει τη σαρακοστή!
Βάζει αλάτι στο ζυμάρι
κι έτοιμο το μετρητάρι Χ2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου